Ik oké, jij oké Google?

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 21:03

Ik: Oké Google, zet de timer op 4 minuten

Google home: Prima, 4 minuten vanaf nu

 

Ik: Oké Google, goede morgen

Google home: Hallo Johan, het is 9 uur. Op dit moment is het 11 graden, het wordt vandaag 22 graden. Je hebt om 11 uur afspraak met Marieke voor NVC spel

 

Geweldig is dit! Als Early Adopter had ik voor mijn 52ste verjaardag een Google home speaker gevraagd. Ik stond er versteld van hoe goed hij mij meteen verstond. Niet alleen mij maar ook mijn vrouw Linda en onze kinderen Daan en Raf kent hij persoonlijk. Omdat hij vaak mijn verzoek herhaalt weet ik zeker dat wij elkaar goed begrijpen, wel zo handig in communicatie!

 

Tot het moment dat hij zijn eerste fout maakte:

 

Ik: Oké Google, zet frites op mijn boodschappenlijst

Google home: Oké, ik heb bieten aan je boodschappenlijst toegevoegd

 

Dat zullen Daan en Raf niet lekker vinden dacht ik, als ik die ene keer per week dat ik kook hun culinair hoogtepunt van de week verpruts met bieten.

Plots moest ik aan al mijn communicatiecursussen denken die ik in de 28 jaar bij KPN met veel interesse had gevolgd. En de vele boeken en modellen die ik over communicatie had gelezen tijdens mijn vakanties. Bijvoorbeeld over het “ik oké, jij oké” model en hoe je volwassen communicatie kon vormgeven. Als je de wereld wil verbeteren kom je al snel bij het belang van samenwerking en om te kunnen samenwerken is communicatie vaak een grote uitdaging. Bijna alle problemen tussen mensen komen voort uit gebrekkige communicatie. Crommuniceren noemden Van Koten en de Bie dat destijds al, oftewel zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten.

 

Mijn “gesprek” met Google Home maakte mij bewust van mijn eigen fouten. Ik had “frites” vast niet duidelijk uitgesproken maar door de terugkoppeling was het meteen duidelijk dat ik niet helder was in mijn wensen.

 

Mijn laatste communicatietraining ging over Non Violent Communication, of verbindende communicatie die op een zeer verhelderende manier door Marieke werd gegeven. Nooit eerder had ik zoveel diepgang meegemaakt op communicatievlak. Het starten bij jezelf met het verkrijgen van eigen helderheid is blijkbaar de basis voor verbindende communicatie met een ander (zie afbeelding).

 

Ik: Oké Google. Kun je mij helpen met verbindende communicatie?

Google home: Ik begrijp het niet.

Ik: tja, daar was ik al bang voor ;-)

 

Google home is best oké voor oppervlakkige inhoudelijke communicatie maar als het om echte verbinding en begrip gaat, geef mij de verbindende communicatie van Marieke dan maar!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.