Ideeënseks klinkt gaaf maar wat gaan we doen, wie wil wat en met wie?

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 16:38

Gisteren startte ik als kartrekker van de innovatietafel Autonome Plant vanuit World Class Maintenance Zuid. Een voor Limburg uniek co-creatie traject! Normaal wordt er veel geïnspireerd maar na de bitterballen en een nachtje slapen moet iedere organisatie weer alleen aan het werk. Nu nemen partners negen maanden de tijd om er samen iets van te maken en ervan te kunnen leren natuurlijk. Geweldig om aan deze nieuwe beweging te mogen bijdragen!

Energietransitie, klimaatopgave, circulaire transitie, vergrijzing, ontgroening, … De uitdagingen zijn groot en worden zeker in Zuid-Limburg gevoeld. Tijd dus voor co-creatie, samen ontdekken, ontwikkelen, elkaar helpen en leren, want dat is toch waar het tenslotte om draait in een gemeenschap.

 

De ca. 60 deelnemers kozen na de pitches vrijwillig voor deelname aan één van de zes innovatietafels en wij van de Autonome Plant startten met acht partners aan de ideeënseks fase, geïnspireerd door Marc Yzer. Na een voorstelrondje kwamen we snel tot de conclusie dat een cruciale partner ontbrak, namelijk een asset owner. Iemand met een probleem voor de oplossingen die we samen konden bieden.

In no-time kozen drie partners maar snel voor een andere tafel in de innovatie-orgie. Natuurlijk volkomen begrijpbaar als je niet met de minst gewilde partners het feest wil verlaten.

 

Het deed mij denken aan de praktijkervaringen die ik had opgedaan als begeleider van een groep pubers binnen de carnavalsvereniging. Het eerste jaar vroeg ik hun wie er mee wilde doen met de Bonte Avond, maar het bleef verrassend stil… Na verdieping in het PuberBrein en PuberZijn kreeg ik pas enig begrip; het gaat hun om identiteit en de sociale aspecten zijn superbelangrijk. Ze kunnen pas een besluit nemen als ze EN weten wie er nog meer mee doet EN weten wat we gaan doen EN weten wat hun rol is in de voordracht. Als multipotentialite is het blijkbaar mijn opgave om parallel invulling te geven aan deze vraagstukken en ik ben blij dat we samen al leuke successen hebben geboekt waarbij ieders talent tot zijn recht kwam en iedereen kon groeien (zoals te zien is op ons Youtube kanaal).

 

Terug naar de innovatietafel. Ook hier is de vraag: wat gaan we doen, wie wil wat en met wie? Vandaag heb ik een praatplaat gemaakt vanuit de kracht en drive van de resterende partners. Aangevuld met mijn nieuwe syntheses ga ik in mijn netwerk op zoek naar ontbrekende partners en inhoudelijke ideeën om samen toch iets moois voor Limburg te kunnen baren over negen maanden…

(to be continued)

 

Mocht je als asset owner nog belangstelling hebben om ook deel te nemen? Doe eens gek en bel mij gewoon op 06 22 49 44 88.

Reactie plaatsen

Reacties

Maurice
4 jaar geleden

Hallo Johan,
Ik was een van de verlaters van de groep, omdat er geen potentiele klanten bij zaten. Er zijn meerdere redenen voor mijn besluit. Het begon al bij de keuze vooraf, de twee thema's waartussen ik moest kiezen liggen zeer dicht bij elkaar. Dus wisselen van groep was geen grote stap. Daarnaast is een belangrijke regel innovatie (vandaag toevallig nog bevestigd in artikel van Rabobank) dat je nooit zomaar gaat innoveren, maar altijd samen met klanten. Daarin direct feedback vragen op ideeën of een MPV is essentieel. Een andere rede is dat het kennis maken met nieuwe potentiele klanten juist een van de doelstellingen is van dit soort samenwerkingen en die zaten wel in die andere groep bleek achteraf. Ook speelde mee dat ik maar alleen was van Perfact, dus dat wil je dan wel effectief doen. Achteraf was de switch voor mij een goed besluit. En al deze overwegingen heb ik genomen in slechts een paar mintuten tijd. En natuurlijk heb ik overwogen in die zelfde minuten om vanuit vriendelijkheid te blijven zitten, maar wie houd ik dan voor de gek?