Samenwerken vanuit ieders talent vraagt om jezelf en anderen beter te leren kennen en te begrijpen. Ik gebruik graag modellen en tools die daarbij kunnen helpen. Mensen zijn complex en samenwerken is complex dus geen enkel model of tool is compleet. Echter, hoe meer verschillende ‘viewpoints’ je kunt aannemen, hoe completer het beeld kan worden.

Deze pagina beschrijft enkele modellen en tools die handig kunnen zijn bij persoonlijke ontwikkeling als basis voor co-creatie.

LEERSTIJLEN

  • Leerstijlen van Kolb
  • Leerstijlen van Fleming (VARK-model)
  • Leerstijlen van Gardner
  • ...

 

Leerstijlen van Kolb

Hoe ziet het leerproces eruit?

Iedereen leert op een andere manier. De een leert liever uit een boek voor hij iets in de praktijk brengt, de ander door trial and error: gewoon doen en kijken wat er gebeurt. Psycholoog en pedagoog David Kolb heeft 4 fasen onderscheiden in het leerproces, die iedereen doorloopt die iets nieuws leert:

  1. Concrete ervaring (een ervaring opdoen of ondergaan)
  2. Waarnemen en overdenken (reflecteren op de ervaring)
  3. Abstracte begripsvorming (leren van de ervaring)
  4. Actief experimenteren (uitproberen wat je hebt geleerd)

Dit model is een cyclus. Het leerproces wordt altijd doorlopen. Maar de leercyclus hoeft niet per se te beginnen bij ‘concrete ervaring’: het startpunt kan ook ‘begripsvorming’ zijn. Mensen hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde fase in deze cyclus.

Er bestaan veel gratis en betaalde testen, als voorbeeld heb ik deze test ingevuld: Leerstijlentest Kolb

Zie het betaalde rapport als voorbeeld.

Voor samenwerking vanuit ieders talent kan het handig zijn elkaar inzicht te geven in voorkeur leerstijlen. Ook kan het praktisch zijn om juist iemand met een andere leerstijl voorkeur uit te kiezen om samen te werken aan een project.

VARK model - Leerstijlen van Fleming

Verschillende mensen, verschillende voorkeuren

Iedereen neemt nieuwe informatie op verschillende manieren tot zich. Het bekendste model hiervoor is het VARK-model. Eind jaren 80 ontwierp de Nieuw-Zeelander Neil Fleming de VARK vragenlijst. De afkorting staat voor Visual Aural Read/Write Kinesthetic en verwijst naar een voorkeur voor informatie die respectievelijk visueel, auditief, tekstueel of via gevoel en beweging wordt overgedragen. Het VARK-model onderscheidt dus 4 leerstijlen:

  • Visual (Visueel/beeld)
  • Auditory (Auditief/horen)
  • Read/write (Lezen/schrijven)
  • Kinesthetic (Voelen/doen)

 

Visuele leerstijl

Krijg jij het liefst nieuwe informatie in beelden? Bijvoorbeeld met diagrammen, grafieken, kaarten en flow charts? Dan heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl. Als mensen met een visuele leerstijl iets nieuws leren, tekenen ze het graag uit. Zo verwerken ze de nieuwe informatie.

Auditieve leerstijl

Als je een auditieve leerstijl hebt gaat jouw voorkeur uit naar het luisteren naar informatie. Mensen die deze manier van leren fijn vinden, leren het best van lezingen, klassikale lessen en groepsdiscussies. Ze verwerken informatie niet alleen door te luisteren, maar ook door zelf hardop erover te praten.

Lezende leerstijl

Heb je een voorkeur om eerst over nieuwe informatie te lezen? Dan heb je een lezende leerstijl. Mensen met deze leerstijl verwerken informatie door te lezen of te schrijven. Bijvoorbeeld boeken, rapporten, handleidingen, opdrachten en essays.

Kinesthetische leerstijl

Hou jij ervan om nieuwe dingen te leren door actief aan de gang te gaan? Waarschijnlijk gaat jouw voorkeur dan uit naar de kinesthetische leerstijl. Voor mensen met deze leerstijl moet de informatie het liefst iets concreets zijn. Iets wat vastgehouden, geproefd of gevoeld kan worden, helpt hen om nieuwe informatie tot zich te nemen. Andere voorbeelden zijn case studies, demonstraties, oefeningen en toepassingen.

 

https://vark-learn.com/vark-vragenlijst/ 

Leerstijlen van Gardner

De Amerikaanse psycholoog en neuroloog Howard Gardner beschrijft 8 soorten talenten (recent 9). Hij stelt dat we er van uit kunnen gaan dat ieder mens tot op zekere hoogte de beschikking heeft over elk van de acht vormen van stijlen waarbij een leerstijl de voorkeur heeft.

De 8 leerstijlen zijn:

1. Verbaal-linguïstisch ( woordknap) Taal: poëzie, spelling, lezen, verhalen

2. Logisch-mathematisch (rekenknap) logisch denken, cijfers, experimenteren

3. Visueel- ruimtelijk (beeldknap) tekenen, schilderen, architectuur, vormgeven

4. Muzikaal- ritmisch (muziekknap) muziek luisteren, maken, componeren, herkennen

5. Lichamelijk- kinesthetisch (beweegknap) lichamelijke inspanning, knutselen, toneel, dans

6. Naturalistisch ( natuurknap) dieren, planten, verzamelen, ordenen, natuurverschijnselen

7. Interpersoonlijk (mensknap) zorgen voor mensen, vrienden, leiding geven

8. Intrapersoonlijk (zelfknap) eigen gevoelens, dromen, alleen zijn, fantasieën

9. Existentieel?

Waarom is het belangrijk om je leerstijl te weten?

Als je weet wat jouw leerstijl is, kun je sneller en effectiever leren. Zo blijft de informatie beter hangen. En je kunt het gemakkelijker toepassen in de praktijk. Daarnaast is het nuttig om te kunnen herkennen in welke fase van de leercyclus jij je bevindt. Zo kun je jouw leerproces optimaal doorlopen. Als je jouw manier van leren weet, kun je ook beter kiezen welke opleidingen, trainingen en cursussen het beste bij je passen.

Blended Learning

Mensen hebben verschillende voorkeuren voor leerstijlen. Toch is één leerstijl inzetten meestal niet voldoende en hebben mensen behoefte aan meer manieren om informatie tot zich te nemen. Het is dus effectiever om leerstijlen te combineren. Bij Blended Learning worden verschillende lesvormen met elkaar gecombineerd: online leren (e-learning), klassikaal leren én leren op de werkplek.

 

Talentenscan en -test

Interessante testen voor het ontdekken van jouw potentiële kracht en talenten:

me.scan

Mytalentbuilder