Veranderen begint met LEF!

Gepubliceerd op 14 april 2019 om 11:24

LEF! Dat is wat bedrijven in de Topsector Logistiek nodig hebben om innovaties te implementeren, was een van de uitspraken op het jaarcongres 2019. LEF van medewerkers maar zeker ook LEF van het management. Heel zeker, omdat voor mijn gevoel de helft nog twijfelt, of zelfs zich niet eens bewust is van de noodzaak dat het anders moet en kan.

De noodzaak lijkt mij wel duidelijk: 

  • De klanten schreeuwen om pro-activiteit, meer snelheid en eisen “meer voor minder”.
  • Medewerkers willen en kunnen met meer plezier samenwerken blijkt uit de sociale innovatie pilots.
  • Reorganiseren op een manier die we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben werkt niet snel genoeg meer gezien de exponentiële veranderingen in de markt. 

Alle randvoorwaarden zijn er zelfs; er zijn talloze ideeën en concepten beproefd. Maar waar wacht logistiek Nederland dan op?

Volgens de 5 mythen over lef hebben blijkt ten eerste dat bang zijn een natuurlijke menselijke emotie is. Mensen maken zich makkelijk zorgen, dus ook over alle onzekerheden en twijfels die ontstaan bij innovatie. En ten tweede: we hebben nooit een opleiding gehad over hoe we effectief om kunnen gaan met angst. Daar was ook geen tijd voor want we zijn harstikke druk met de operatie in de logistiek. 

De 5 mythes over lef:

Mythe 1: Lef hebben is niet bang zijn!

Onzin. Lef hebben is juist bang zijn, maar het tóch doen. De valkuil is om heel hard te roepen: 'IK KAN HET!', terwijl het van belang is om je angst eerst te onderzoeken. Waar twijfelen wij nog over?

Mythe 2: Lef hebben is je ogen sluiten voor de risico's

Nee, lef hebben is risico's durven nemen, niet om als een blind paard risico's uit de weg te gaan. We zullen iteratief de risico’s moeten bewaken en bijsturen als het nodig is.

Mythe 3: Lef hebben... zo ben ik nu eenmaal niet

Tja, als je echt denkt dat lef een aangeboren competentie is, dan wordt het lastig maar lef is te leren én te ontwikkelen. Zeker is dat sommige mensen dat makkelijker af zal gaan dan anderen. Laten we samen starten met de mensen die wel durven en leren van elkaar.

Mythe 4: Lef tonen is iets voor na de “reorganisatie”

Dit is misschien wel de grootste valkuil! Door al die veranderingen die we al hebben meegemaakt, hebben veel mensen de neiging om maar even een pas op te plaats te maken. Wachten op betere tijden of tot het moment dat het hogere management komt vertellen wat we moeten gaan doen... Maar die tijd komt niet meer vanzelf! Juist deze lastige tijd vraagt om echte keuzes te maken. Deze tijd vraagt dus lef om jezelf en anderen uit te dagen en in actie te komen om dit waar te maken.

Mythe 5: Lef hebben maakt het werkklimaat onveilig

Het niet bespreken van lastige zaken of het niet willen onderkennen wat er werkelijk speelt zorgt juist voor wantrouwen en onveiligheid. Mensen voelen dat snel aan. Als je het lef hebt om eerst eerlijk te kijken naar jezelf en dit open op tafel durft te leggen dan pas ontstaat er openheid. Niet eerlijk zijn geeft juist onveiligheid, en eerlijkheid vraagt vaak lef!

Innovaties implementeren in de Logistiek start met het tonen van LEF!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.