Experimenteren en irriteren met nieuwe technologie

Gepubliceerd op 16 juni 2019 om 13:00

Hoi, mijn naam is Johan. Experimenteren met nieuwe dingen is al van jongs af aan mijn passie. Toen ik tien jaar was greep ome Wiel mij in mijn kraag omdat ik niet uit zijn werkplaats kon blijven. Ik was onder de indruk van de boormachines, slijptollen en zagen. Ik maakte er graag dingen mee zonder een plan te hebben. Gewoon lekker improviseren en mijn neef er mee uitdagen of irriteren vond ik gaaf.

Afgelopen pinksterweekend ging ik met ons gezin en mijn schoonfamilie een lang weekend naar de Eifel. Dat is vier dagen genieten, samen met z’n 10-en in één huisje leven, praten en rekening houden met elkaars wensen en eigenaardigheden. Ik kon het niet laten om te experimenteren met nieuwe technologie en de familie ermee te prikkelen; Elke vraag van de vier kinderen stelde ik aan Siri op mijn iPhone. De eerste dag was dat nog grappig, de kids ontdekten de grappige antwoorden van Siri op stomme vragen; Hé Siri, wie ben ik. Hé Siri, wil je met mij trouwen, … Het bleek dat Siri ook snel perfecte antwoorden gaf op vragen over de weersverwachting toen we wilden gaan varen en zelfs de timer aanzetten voor het koken van de bami ging super goed en snel als je druk bent met koken en te vieze vingers hebt om je iPhone aan te raken.

Na vier dagen zwaaide mijn schoonfamilie ons wel heel enthousiast uit, het woord Siri konden ze niet meer horen. Weer thuis, hoorde ik mijn vrouw Linda tijdens het koken aan zoon Raf vragen of hij even de kookwekker op 4 minuten wilde zetten. ‘Even spelletje afmaken’ was het antwoord. Vreemd dacht ik, dat kan ze beter zelf meteen aan Siri vragen, toch?

Deze anekdote staat voor mij symbool voor een groter probleem: Hoe kunnen bedrijven innoveren als zoveel technologie beschikbaar is en medewerkers nieuwe technologie eerder irritant dan interessant vinden? Wat mij aanspreekt is om te starten met de Early adopters zoals ik, die graag experimenteren met nieuwe mogelijkheden. Zodra enkele ‘zotten’ de voordelen ervaren gaan ze anderen aansteken. Als het lukt om daarna nog iemand uit de Early Majority over te halen en hem enthousiast krijgen over de voordelen dan gaan anderen vanzelf dit gedrag kopiëren.

Ik blijf met regelmaat de vragen van mijn zoontjes aan Siri stellen totdat ze doorhebben welke vragen ze beter rechtstreeks aan Siri kunnen stellen. Als ze het doorhebben gaan ze ongetwijfeld Linda ‘opvoeden’ om zelf aan Siri te vragen om de kookwekker te zetten. Met een beetje geluk gaat zelfs mijn schoonmoeder na het familieweekend 2020 Siri gebruiken…


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.