Als je het beter weet, doe het dan zelf!

Gepubliceerd op 31 december 2019 om 07:41

De belangrijkste les voor mij in 2019, mijn persoonlijk transitiejaar. Ruim een jaar geleden koos ik voor een vrijwillig vertrekt bij KPN en ontsnapte uit de gouden kooi waarin ik 28 jaar had gewerkt en veel geld had verdiend…

 

 

… Sinds 2014 voelde het al vaak niet meer goed, dat was het moment waarop ik “de top” had bereikt: Ik zat in mijn hoogste salarisschaal op 105%, werkte voor de top corporate klanten in Nederland en was net verhuisd naar mijn droomhuis dat ik in 2013 in eigen beheer had ontworpen en gebouwd. Als kers op de taart kreeg ik mijn mooiste leaseauto ooit; een zwarte Volvo V60 met supervette sportvelgen en cruise control!

 

Ik keek terug op mijn loopbaan en realiseerde mij dat ik pas net over de helft was! Met 47 jaren op de teller had ik nog zeker 20 werkjaren te gaan! Wat nu? Wat doet “men” in de tweede carrièrehelft als je financieel al je top hebt bereikt van de huidige berg?

 

2014 werd een moeilijk jaar; enerzijds moest ik lichamelijk herstellen omdat ik in 2013 ca. 1000 overuren extra had gedraaid voor de realisatie van mijn droomhuis. Anderzijds was ik bij KPN in een functie terechtgekomen waar ik totaal niet meer tot mijn recht kwam en veel energie verloor. Ik raakte in een soort depressie, verloor mijn levensenergie die ik altijd in overvloed had en wist niet hoe verder…

 

Na een jaartje “rustig aan” en “herstellen” had ik er genoeg van en koos een andere functie binnen KPN waarin ik ging jobcraften; ontdekken, experimenteren en leren wat mijn talenten en passies waren. Ik mocht werken voor de klant Rijkswaterstaat, op dat moment de grootste IT-outsourcingsklant van KPN waardoor ik in een complexe omgeving kwam met interessante uitdagingen. Innovatie en co-creatie bleek mijn passie te zijn en ik vond het geweldig als ik door sociale innovatie veranderingen met een factor 10 kon versnellen. Kartrekker of regisseur van vernieuwingen bleek mijn talent te zijn en aangezien steeds meer mensen en bedrijven over innovatie praten zag ik een nieuwe gouden toekomst voor mij in het voorschiet.

 

Na mijn vertrek bij KPN kon ik mij volledig richten op het vinden van een passende baan als innovatieconsultant. Toen bleek dat daar geen vraag naar was in mijn regio trok ik de stoute schoenen aan en schreef mij in als Freelance Innovatieconsultant om gewoon ZZP-opdrachten te gaan uitvoeren voor organisaties in mijn regio.

 

Na 44 mislukte pogingen om geld te verdienen in een vaste baan of ZZP-opdracht begon ik een patroon te zien en tevens mezelf steeds beter in de spiegel te zien. Waarom lijkt iedereen bang te zijn om echt iets anders uit te proberen vroeg ik mij af? Zonder plan en vooraf schijnbare zekerheid voor resultaat op papier? Waarom zoeken mensen collega’s die op hun lijken i.p.v. een wierdo of strange attractor die de boel pas echt in beweging kan brengen? Steeds meer mensen praten over innovatie maar als je dieper graaft willen ze met name dat anderen gaan veranderen om er zelf geld aan te kunnen verdienen (net als ik!). Zelf starten met een persoonlijke transitie lijkt geen optie, een blinde vlek. Zelfs bij mij begon dat inzicht pas na een jaar te ontstaan!

 

Als geld geen rol speelt is het eenvoudiger; mensen willen van nature graag samenwerken en plezier maken. Er blijkt wel een initiatiefnemer of kartrekker nodig te zijn om iets nieuws te starten. Iemand die vooraf de potentie doorziet van mogelijkheden en anderen een vertrouwd gevoel kan geven dat we samen kunnen slagen. Vertrouwen hebben in het proces dat je samen iets kunt bereiken wat vooraf bijna onmogelijk lijkt was ook voor mij nogal lastig. Daarom bleef ik maar zoeken naar zekerheid in een vaste baan of opdracht en hield mezelf een jaar lang voor de gek. Tot het moment dat Jeroen mij de vraag stelde: Johan, als je zo innovatief denkt te zijn, waarom start je dan niet zelf met echt iets nieuws en innovatiefs?

 

Wat je anderen aanraadt is veelal een advies naar jezelf leerde Carlijn mij en gelijktijdig kreeg ik als quote van de dag uit mijn Meditation Moments app: Als je het beter weet, doe het dan zelf!

 

2020 wordt mijn jaar waarin ik daadwerkelijk ga doen wat ik anderen telkens adviseer. Eigenlijk is het heel simpel, ik hoef mijn blogjes maar te lezen, ze zelf uit te voeren en vertrouwen te  hebben in mezelf en in het proces. Dus ik weet dat verandering begint met het tonen van LEF! en ga nu echt ZELF veranderen!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.